Google Reviews

100+ reviews in Google met gemiddeld 5 sterren!

Schadevrije jaren autoverzekering overdraagbaar na overlijden en echtscheiding

Geplaatst op:18-06-2024

Wanneer je auto rijdt, bouw je schadevrije jaren op. Dat doe je voor elk jaar dat zonder schade rijdt. De hoogte van de premie van je autoverzekering hangt onder andere af van het aantal jaren dat je geen schades hebt. Als je lang zonder schades rijdt, betaal je minder premie dan iemand met schade(s). Schadevrije jaren worden vastgelegd en zijn op te vragen via de centrale registratie van Roydata.

Schadevrije jaren kunnen na overlijden worden overgedragen aan de achtergebleven partner en verdeeld worden onder ex-partners na een scheiding. Ook kunnen opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en door leasen worden overgenomen.

Verzekeraars hebben aanpassingen doorgevoerd in de schadevrije jaren-regeling. Schadevrije jaren konden tot voor kort alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd. Dat leverde in de praktijk soms onwenselijke situaties op. Bijvoorbeeld bij het overlijden van de partner op wiens naam de schadevrije jaren waren opgebouwd. De overgebleven partner zou in zo’n geval weer op nul moeten beginnen met een forse premiestijging tot gevolg. Verzekeraars hebben zich hard gemaakt om voor dit soort schrijnende gevallen een passende oplossing te bieden.

Vanaf heden kunnen door een overledene opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de achterblijvende partner. Dat kan door het indienen van een verzoek bij jouw tussenpersoon

Daarvoor moet je in ieder geval op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben.

Bij een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. Degene (polishouder) met de schadevrije jaren bepaalt in dat geval wat de verdeelsleutel wordt en moet een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar.

Ook kunnen schadevrije jaren van de lease-auto overgenomen worden. Met een leaseverklaring kunnen deze bij de verzekeraar vastgelegd worden.

Tenslotte kunnen schadevrije jaren uit het buitenland ook vastgelegd worden bij de (nieuwe) Nederlandse verzekeraar. Europese verzekeraars leveren op verzoek een verklaring aan die ingediend kan worden bij de eigen verzekeraar.

Balans Leeuwarden

Alles rondom Auto-, fiets- en motor verzekeringen

Auto-, fiets- en motor verzekeringPijl

Janneke

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met onze Janneke

Afspraak maken

Balans Leeuwarden gebouw

Onafhankelijke financiële dienstverlening

Privacybeleid
©2024 Balans Leeuwarden