Google Reviews

100+ reviews in Google met gemiddeld 5 sterren!

Erfrecht

Ruim 60 procent van de Nederlanders heeft geen testament. Het aantal mensen dat een levenstestament heeft, ligt nog veel lager. Maar wat is precies het verschil? Wij leggen uit hoe het zit met een testament, levenstestament, erfrechtplan, verklaring van erfrecht en meer. Door slimme keuzes te maken besparen wij onze klanten namelijk bij leven én overlijden veel belasting.

Wat is een erfrechtplan?

Een erfrechtplan houdt in dat je advies inwint bij een erfrechtspecialist voordat je naar de notaris gaat om een testament te maken. Balans heeft jarenlange ervaring op het gebied van erfrechtplanning. Daarbij wordt je bij ons persoonlijk en vooral in begrijpelijke taal begeleid. Ook hebben we een groot netwerk opgebouwd van lokale notariskantoren die specialist zijn op dit gebied. Van A tot Z, verzekerd van goed advies.

Afspraak makenPijl
Google Reviews

100+ reviews in Google met gemiddeld 5 sterren!

Gratis voorlichting

Wij helpen jou met het opstellen van een erfrechtplan.

Advies op maat

Uiteraard gaan wij opzoek naar de beste oplossing voor jou.

Jouw contactpersoon

Paul vertelt jou alles over ons erfrechtplan.

Erfrechtplanning is voor iedereen

Balans vindt dat (bijna) iedereen een (levens)testament nodig heeft. Daarom geven wij gratis voorlichting. Dat doen we op een heldere en eenvoudige manier zodat iedereen dit begrijpt.

Plan jij een vrijblijvend gesprek met ons in? Dan spreken we bij jou thuis aan de keukentafel af, bij ons op kantoor of via een video-call: maar net wat jij prettig vindt.

Tijdens deze kennismaking zoomen we in op jouw persoonlijke situatie. Aan de hand van een aantal vragen van onze kant, stellen we vast wat er geregeld moet worden en krijg je al snel inzichten.

Balans is partner van Digital Life Legacy

Afspraak maken

Balans & erfrecht: onze werkwijze

Een (levens)testament of een erfrechtplan is voor veel mensen geen dagelijkse kost. We snappen dus dat deze termen verwarrend kunnen zijn. Onderaan deze pagina leggen we uit wat het verschil is tussen een testament en een levenstestament, maar ook wat een erfrechtplan en een verklaring van erfrecht zijn. Laten we ’s beginnen met onze werkwijze:

  1. Vrijblijvend gesprek
  2. Gespreksverslag
  3. Gesprek bij de notaris
  4. Controle conceptaktes
  5. Ondertekenen aktes bij de notaris
Ik wil graag meer weten

STAP 1 | Vrijblijvend gesprek

Wij leggen het in begrijpelijke taal uit hoe het erfrecht in Nederland is geregeld, samen met:

  • De gevolgen van het overlijden van jou of jouw partner;
  • Wie de wettige erfgenamen zijn;
  • Hoe het zit met erfbelasting;
  • Wie wel/niet een deel van de nalatenschap kan opeisen;
  • Zaken die van belang zijn om in een testament op te nemen;
  • De gevolgen voor de erfbelasting en eigen bijdrage in de zorg;
  • Wat de voordelen zijn van een levenstestament en van schenken;
  • Wat de kosten zijn wanneer je de stap maakt naar de notaris.

Niet geheel onbelangrijk: in onze dienstverlening noemen we altijd een totaalbedrag, inclusief de kosten van de notaris, onze begeleiding, het inschrijven in het centraal testamentenregister en de btw. Zo kom je achteraf dus nooit voor vervelende verrassingen te staan.

STAP 2 | Jouw gespreksverslag

Kies je voor een vervolg van het eerste, vrijblijvende gesprek? Wanneer je gebruik wilt maken van de verdere diensten van het Balans Erfrechtplan, kun je het volgende van ons verwachten:

  • Je ontvangt van ons een persoonlijk en leesbaar verslag, waarin alle besproken onderdelen voor jou zijn uitgeschreven, zodat je dit nog eens rustig kunt nalezen.
  • Onze erfrechtspecialist neemt contact met je op om te informeren of je naar aanleiding van het verslag nog vragen hebt. Ook geven we aanvullende uitleg als dat nodig is.
  • Wij leggen contact met het notariskantoor en bespreken wat voor jou belangrijk is. Wij vertalen jouw wensen, zodat de notaris weet welk testament nodig is. In overleg met jou, maken wij vervolgens een afspraak op het betreffende notariskantoor. Als je het fijn vindt, is jouw persoonlijke Balans erfrechtspecialist bij deze afspraak aanwezig.

STAP 3 | Gesprek bij notaris

Tijd om naar de notaris te gaan voor de officiële akte. Tijdens deze afspraak met de notaris worden alle besproken punten nog een keer rustig met je doorlopen. Heb jij op dit moment nog onduidelijkheden? Dan zullen we die uiteraard voor je wegnemen.

STAP 4 | Controle conceptaktes

Het notariskantoor stelt aan de hand van het gesprek jouw conceptaktes op. Deze worden eerst aan Balans aangeboden en gecontroleerd op de gemaakte afspraken en wensen. Voldoen de aktes voldoen aan jouw wensen en persoonlijke situatie? Dan krijg jij deze van ons toegestuurd.

Na een week nemen we nogmaals contact met je op om te checken of alles helder is. Als je akkoord gaat met de conceptaktes, plannen we in overleg een tweede afspraak bij de notaris. Deze afspraak wordt gemaakt om het testament vast te leggen.

STAP 5 | Ondertekenen aktes bij notaris

Deze tweede afspraak bij de notaris is de formele stap. De notaris heeft op basis van de conceptaktes en eventuele opmerkingen de definitieve aktes opgesteld.

Je tekent in deze afspraak jouw persoonlijke aktes en borgt hiermee dat jouw nalatenschap naar jouw wensen en afspraken wordt geregeld. Je ontvangt vervolgens een exemplaar van jouw testament.

Afspraak inplannen

Digital Life Legacy: Kenniscentrum voor digitale nalatenschap

Iedereen heeft digitale bezittingen. Mensen bellen, betalen, mailen en leven via hun digitale apparaten. Maar wat als iemand plotseling overlijdt? Hoe kom je als nabestaande dan bij belangrijke bestanden met emotionele- of zelfs financiële waarde als je geen wachtwoord of code hebt? Onze samenwerkingspartner Digital Life Legacy kan helpen met het toegankelijk maken van deze dierbare data. Zij stellen gegevens veilig en geven rechtmatige erfgenamen op juridisch correcte wijze, toegang wanneer wachtwoorden of toestelcodes onbekend zijn.
Digital Life Legacy is hét kennis- en expertisecentrum in Nederland wat betreft Digitale Nalatenschap en levert de volgende diensten:

  • Toegankelijk maken van computers, laptops, tablets of telefoons waar nabestaanden de wachtwoorden en toegangscode niet van hebben.
  • Het herstellen van defecte gegevensdragers zoals harde schijven, USB-sticks of geheugenkaartjes
  • Verzorgen van presentaties en workshops over de digitale nalatenschap met tips over het zelf veiligstellen van dierbare data
  • Onderzoek naar mogelijke aanwezigheid van cryptovaluta van overledenen
  • Gratis advies over de online erfenis via hun kennisbank digitale nalatenschap met tips overbijvoorbeeld het opzeggen van een Facebookaccount van een overledene.

Digital Life Legacy: Kenniscentrum voor digitale nalatenschap

Wij hebben een samenwerking op het gebied van digitale nalatenschap met Digital Life Legacy hét kennis- en expertisecentrum voor Digitale Nalatenschap en levert de volgende diensten:

  • Toegankelijk maken van computers, laptops, tablets of telefoons waar nabestaanden de wachtwoorden en toegangscodes niet van hebben.
  • Het herstellen van defecte gegevensdragers zoals harde schijven, USB-sticks of geheugenkaartjes
  • Verzorgen van presentaties en workshops over digitale nalatenschap tips over het zelf veiligstellen van dierbare data
  • Onderzoek naar mogelijke aanwezigheid van cryptovaluta van overledenen
  • Gratis advies over de online erfenis via hun kennisbank digitale nalatenschap met tips over bijvoorbeeld het opzeggen van een Facebookaccount van een overledene.

Verschil testament en levenstestament

Testament
Een testament is een notariële akte waarin je kunt vastleggen wat er met jouw bezittingen gebeurt na jouw overlijden. Kortgezegd bepaal je met een testament dus naar wie jouw erfenis gaat. Stel je geen testament op? Dan bepaalt het erfrecht wie jouw erfgenamen zijn. In een testament kun je zaken opnemen zoals wie welk deel van jouw bezittingen ontvangt, wie de zorg toebedeeld krijgt over kinderen (of huisdieren), wie de executeur zal zijn en meer.

Levenstestament
In een levenstestament bepaal je wie jouw vermogen mag beheren en jouw zaken mag regelen wanneer je hier zelf niet meer toe in staat bent. Bijvoorbeeld door een ziekte, dementie of een ongeluk. Kortom: wanneer je wilsonbekwaam bent geworden. Het levenstestament is dus bedoeld voor tijdens jouw leven, waar het testament pas aan de orde komt na overlijden.

Wat zijn een verklaring van erfrecht & een erfrechtplan?

Verklaring van erfrecht
Een verklaring van erfrecht is een notariële akte die na iemands overlijden wordt afgegeven. Hierin staat o.a. of er sprake is van een testament en wie de erfgenamen zijn. De verklaring is een bewijs dat de erfgenamen over de nalatenschap mogen beschikken. Een verklaring van erfrecht is niet wettelijk verplicht. Toch is het noodzakelijk om toegang te krijgen tot bankrekeningen en om documenten te tekenen.

Erfrechtplan
Een erfrechtplan kun je zien als de voorbereiding op het gesprek bij de notaris. Een erfrechtexpert van Balans geeft jou voorlichting over de mogelijkheden van een testament of levenstestament en brengt jouw situatie in kaart. Zo verlagen wij voor jou de drempel naar de notaris en profiteer je van diverse voordelen.

Balans Leeuwarden gebouw

Onafhankelijke financiële dienstverlening

Privacybeleid
©2024 Balans Leeuwarden