Google Reviews

100+ reviews in Google met gemiddeld 5 sterren!

Ontdek hoe je zelf je pensioen inricht

Geplaatst op:21-02-2023

Pensioen is inkomen dat je ontvangt wanneer je stopt met werken of arbeidsongeschikt raakt. Ook kan je partner jouw pensioen uitgekeerd krijgen als je overlijdt. Het huidige pensioenstelsel is als volgt opgebouwd:

1e pijler: Een uitkering van de Nederlandse overheid, denk hierbij aan de AOW, WIA en Anw;

2e pijler: Een uitkering van je pensioenuitvoerder (opgebouwd via je werkgever);

3e pijler: Een individuele aanvulling, bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering en/of -rekening via Balans.

Wat is een gemiddeld pensioen?

Het gemiddelde pensioen wordt berekend door het totale bedrag aan pensioenuitkeringen te delen door het aantal mensen dat aanspraak maakt op een pensioen. Deze berekening geeft een indicatie van het gemiddelde pensioen in een bepaalde periode, en kan per regio, branche en inkomensgroep verschillen.

Hoe zit dat met ondernemers?

Als ondernemer ben je altijd bezig met de toekomst. Na jaren van hard werken wil je kunnen genieten van een welverdiend (vervroegd) pensioen. Daarom is het belangrijk om tijdig te starten met de opbouw. Hiervoor moet je zelf actie ondernemen. Ondernemers bouwen namelijk geen pensioen op in de 2e pijler. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden die je hebt als ondernemer om een pensioen op te bouwen en waarom het belangrijk is om na te denken over nabestaandenpensioen.

Er zijn verschillende manieren waarop je als ondernemer een pensioen kunt opbouwen. Een van de mogelijkheden is een lijfrenterekening en/of een -verzekering via een bank of verzekeraar. De lijfrenterekening biedt de mogelijkheid om op een fiscaal vriendelijke manier een pensioen op te bouwen door periodiek premies te betalen. Hoeveel jij nodig hebt voor een goed pensioen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, levensstijl en vast lasten.

Nabestaandenpensioen

Naast het opbouwen van je pensioen is het ook belangrijk om na te denken over je nabestaandenpensioen. Wanneer je als ondernemer komt te overlijden, kunnen je nabestaanden voor financiële problemen komen te staan. Als je niets hebt geregeld krijgen zij helemaal niets. Dit kun je oplossen door een overlijdensrisico- en/of een erfrenteverzekering af te sluiten.

Het is dus belangrijk om op tijd na te denken over de toekomst en je financiële zekerheid na pensionering. Maar ook in het geval van overlijden of langdurig ziek worden.

De regelgeving rondom pensioen verandert geregeld. Denk aan het verschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd, maar ook bepaalde aanpassingen rondom de hoogte van de aftrekposten voor o.a. de lijfrente. Daarom kijken wij jaarlijks wat wijsheid is rondom jouw pensioenplan.

Duidelijkheid en inzicht

Of je nu in loondienst bent of ondernemer, het is tijd voor duidelijkheid en inzicht in pensioneren in welke situatie dan ook.

Wil jij doorgaan met werken tot je pensioengerechtigde leeftijd? Of wil je eerder genieten van je pensioen? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Met een onafhankelijk pensioenadvies van Balans weet jij wat er mogelijk is.

Via Balans Inzicht (Financiële Planning) krijg je uitstekend overzicht in jouw gehele financiële situatie voor nu en lange termijn, dat moet je toch gewoon ook willen.

Paul

Pensioenadvies nodig? Neem contact op met Paul. Hij vertelt je graag meer.

Afspraak maken
Balans Leeuwarden gebouw

Onafhankelijke financiële dienstverlening

Privacybeleid
©2024 Balans Leeuwarden