Google Reviews

100+ reviews in Google met gemiddeld 5 sterren!

Veranderingen hypotheken 2024

Geplaatst op:17-01-2024

De eerste 2 weken van dit jaar zijn alweer voorbij. Maandag 15 januari volgens wetenschappers niet de leukste dag van het jaar, ook wel Blue Monday genoemd maar deze hebben we gelukkig gehad. De dagen zijn nog steeds koud en donker en de goede voornemens staan in de ijskast. Van je bankrekening word je ook al niet vrolijk na de feestdagen van december. Daarom delen wij bij Balans graag wat leuk nieuws met je, namelijk de nieuwe mogelijkheden op het gebied van hypotheken in 2024! Wellicht wordt dit jaar wel hét jaar dat jij je gedroomde woning aan kunt kopen.

Wat is er veranderd?

Hogere hypotheek

Hogere hypotheek voor alleenstaanden

Alleenstaanden hebben het moeilijk op de woningmarkt. Daarom krijgen zij een steuntje in de rug. Zij mogen € 16.000,- meer lenen, omdat zij in verhouding lagere lasten hebben dan wanneer zij met iemand samenwonen. Eigenlijk heel logisch. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

 

Hogere hypotheek bij een energiezuinige woning
Energiezuinige woningen worden nog aantrekkelijker. Kopers van een energiezuinige woning kunnen namelijk meer hypotheek krijgen dan kopers van een woning met een lager energielabel. Dit omdat de energierekening bij een hoger energielabel natuurlijk ook lager is. Heb je al een woning? Dan is investeren in energiebesparende voorzieningen dus niet alleen voor het klimaat, wooncomfort en de energierekening belangrijk, maar ook voor de waarde van je woning! Denk bij energiebesparende voorzieningen aan: isolatie, HR++ glas, warmtepomp en zonnepanelen.

Studieschulden & Overdrachtsbelasting

Studieschulden
Voor studieschulden wordt vanaf 2024 niet langer uitgegaan van de oorspronkelijke schuld, maar van de te betalen rente en aflossing. Extra aflossingen wegen dan zwaarder mee. En dat is in dit geval positief.

 

Overdrachtsbelasting
De vrijstelling voor starters (jonger dan 35 jaar en vrijstelling nog niet gebruikt) wordt verhoogd naar € 510.000,-. Dit scheelt dus €10.000,- op een woning van € 500.000,- die je niet zelf bij elkaar hoeft te sparen.

NHG Garantie

De kostengrens is verhoogd naar € 435.000,- Als er ook energiebesparende voorzieningen worden getroffen gaat de NHG-grens naar €461.100,-. Met NHG krijg je de laagste rente waardoor je meer hypotheek kunt krijgen. Is de kooprijs tussen de € 405.000,- (kostengrens 2023) en € 435.000,- dan kan het zijn dat je het nu door de lagere NHG rente de woning wel aan kunt kopen.

In sommige gevallen leiden de nieuwe normen tot een lagere hypotheek. Het is daarom goed om altijd van tevoren even contact met ons op te nemen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

 

Gonda en Paul

Onze Gonda en Paul, erkend financieel- en hypotheekadviseurs, staan klaar voor al jouw vragen en begeleiden je graag in deze complexe wereld. Wist je wel dat Balans nu ook erkend duurzaam wonen adviseur is? Voor al jouw vragen op energiebesparende maatregelen kun je dus ook heel goed bij ons terecht. Graag tot snel!

Hypotheekadvies

Balans Leeuwarden gebouw

Onafhankelijke financiële dienstverlening

Privacybeleid
©2024 Balans Leeuwarden