Is een AOV verplicht?

De laatste tijd is er een hoop te doen rondom de arbeidsongeschiktheidsverzekering. De arbeidsongeschiktheidsverzekering, ook wel bekend als de AOV, wordt misschien verplicht. Dit betekent niet dat je altijd een verzekering moet hebben, er zijn namelijk bepaalde uitzonderingen mogelijk.

In dit artikel zullen wij je het een en ander laten zien rondom de mogelijk verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, zo weet je beter wat je te wachten staat.

Simon, adviseur zakelijk

  Vraag een adviesgesprek aan

  Velden met een * zijn verplicht. We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

  Zoals je eigenlijk al wel aan de naam kunt zien is een arbeidsongeschiktheidsverzekering, ook wel een AOV, een verzekering die je beschermt tegen mogelijke arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering vergoed de periode dat je thuis zit en niet kunt werken. De verzekering wordt uiteraard aangevuld op wat je krijgt van de ziektewet, echter houdt de ziektewet na een tijd op.

  Om toch nog over het benodigde inkomen te beschikken zal een arbeidsongeschiktheidsverzekering een prima aanvulling zijn. De verzekering is niet alleen geschikt voor mensen die een risicovol beroep hebben, ook kleinschalige ondernemers die op kantoor werken kunnen ervoor kiezen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

  Is de AOV verplicht?

  Hier kunnen we je gelijk gerust mee stellen, op dit moment is het namelijk nog niet verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Nederland telt zo’n 1,2 miljoen zzp’ers. Maar liefst 80% van hen heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit is de reden dat de politiek heeft besloten om na te denken over een mogelijk verplichte levering.

  Op dit moment is er in het pensioenakkoord besloten dat er wel een verplichting aan zit te komen, echter is er nog niets gegeven rondom de wijze waarop dit zou moeten. De kans is groot dat de constructie zal gaan lijken op een soort UWV. Hierbij neem je dus een premie af en krijg je de nodige ondersteuning wanneer je arbeidsongeschikt raakt.

  Wat als je geen verzekering wilt afsluiten?

  De kans is groot dat er ten tijde van een mogelijk verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering een uitsluitingsgrond zal bestaan. Dit houdt in dat je je niet hoeft te verzekeren wanneer je aan kunt tonen dat je genoeg geld hebt om rond te komen in het geval dat je mogelijk arbeidsongeschikt raakt. Hier moet je dus bijvoorbeeld denken aan mogelijk vermogen wat je hebt opgebouwd. Houdt er wel rekening mee dat de kosten voor arbeidsongeschiktheid al snel op kunnen lopen.

  Indien je niet verzekerd bent zal je deze kosten zelf op je moeten nemen. Dit is dan ook de reden dat het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering mogelijk wel een verstandige keuze kan zijn voor jou als ondernemer. Als werknemer in dienst heb je vaak automatisch al een dergelijke verzekering, hier hoef je zelf niet meer bij stil te staan.

  Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

  Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) betekent dat je altijd een inkomen hebt als je (tijdelijk) arbeidsongeschikt bent. Dit geeft de meeste freelancers en professionals een gevoel van zekerheid. Maar veel zelfstandigen hebben geen AOV. Waarom niet vraag je je af? Omdat ze ervan uitgaan dat de premies erg duur zullen zijn.

  Dit hoeft niet zo te zijn, het hangt namelijk af van de verzekering die je kiest. De arbeidsongeschiktheidsverzekering is een goed idee voor alle ondernemers die inkomenszekerheid willen hebben en voor de mensen die een zwaar beroep uitoefenen. Als je daarentegen actief bent als ondernemer met maar een zeer klein risico op ongevallen is het niet altijd nodig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Mogelijk wordt de AOV in de toekomst verplicht, echter is hier nog steeds niet veel duidelijkheid in te vinden. Tot het zo ver is zal het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering dus puur een persoonlijke afweging zijn die je voor jezelf zal moeten maken.

  Implementatie van de wet

  Het is op dit moment nog niet zeker dat er in 2020 al een verplichte regeling zal zijn. De verwachting is dat deze AOV-verplichting op vroegst in de periode 2023-2025 pas echt wordt geïmplementeerd in ons land. Dit betekent dus dat je nog wel even de tijd hebt om zelf een keuze te maken over een mogelijke verzekering.

  Het is ook nog maar de vraag hoe de regeling er uiteindelijk uit komt te zien. En mocht dit er wel komen zullen er altijd mogelijkheden zijn om de nu getroffen eigen voorziening te beëindigen of aan te passen. Het is altijd handig om goed te ontwikkelingen bij te houden, zo kan je zo snel mogelijk actie ondernemen als de AOV wel verplicht wordt in ons land.

  Advies over jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering

  De arbeidsongeschiktheidsverzekering bied je dus inkomenszekerheid als je door (langdurige) ziekte of letsel niet kunt werken. Wij adviseren alle kleine ondernemers – van freelance professionals tot bestuurders en grootaandeelhouders – over de keuze om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Wellicht heb je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en wil je via ons het een en ander weten omtrent de AOV-verzekering.