Een hypotheek afsluiten – alles wat je moet weten

Ieder jaar zijn er een hoop mensen die een hypotheek willen afsluiten. Van de mensen die net klaar zijn met studeren tot aan de beleggers die willen beginnen met vastgoed. Het afsluiten van een hypotheek is nog niet zo eenvoudig als je zou denken. Er kom dan ook aardig wat bij kijken. Dit is de reden dat je er verstandig aan doet om langs te komen voor een hypotheekadviseur.

Op deze  pagina laten wij je wat meer zien over het afsluiten van een hypotheek. Zo weet je na het lezen precies waarom je bij ons aan het juiste adres bent.

Paul, adviseur hypotheken
Gonda, adviseur hypotheken

Vraag een adviesgesprek aan

Velden met een * zijn verplicht. We nemen z.s.m. contact met je op.

De verschillende soorten hypotheken

Er zijn een groot aantal soorten hypotheken waar je voor kunt kiezen in ons land. Bij sommige Nederlandse hypotheken moet je direct beginnen met het aflossen van de lening samen met de rente, terwijl je  bij andere hypotheken de aflossing kunt uitstellen en alleen de rente hoeft te betalen.

Sinds de veranderingen in 2013 zijn de enige soorten hypotheken die in aanmerking komen voor de renteaftrek annuïteiten en lineaire hypotheekmodellen, waarbij de lening binnen 30 jaar wordt afgelost via maandelijkse aflossingen. We hebben hieronder de belangrijkste soorten hypotheken voor je wat nader toegelicht:

Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag af, plus de rente. Je schuld wordt elke maand verminderd, wat ook de rente zal doen verminderen. Een lineaire hypotheek is nuttig wanneer je jouw hypotheek zo snel mogelijk wilt aflossen, hoewel de eerste aflossingen relatief hoog zijn.

Annuïteitenhypotheek

In de beginjaren van een annuïteitenhypotheek bestaan je maandelijkse betalingen voor een groot deel uit rente en een klein deel uit aflossing van de lening. Na verloop van tijd, naarmate jouw schuld geleidelijk aan afneemt, neemt ook de hoogte van de rente die je betaalt af. Tegen het einde van de hypotheekperiode keert het saldo terug, wat betekent dat je lagere rentebetalingen en hogere leningsaflossingen betaalt.

Levenshypotheek

Deze hypotheek combineert een lening met een levensverzekering. Je betaalt een maandelijkse of jaarlijkse premie voor de levensverzekering plus rente op de lening. Gedurende de looptijd van de hypotheek betaal je jouw schuld niet af, maar wordt deze aan het einde van de looptijd via de levensverzekering afgelost. Er is ook een gegarandeerde versie van deze hypotheek met een gegarandeerd rendement waardoor je het krediet aan het einde van de looptijd kunt aflossen

Rentevrije hypotheek (aflossingsvrije hypotheek)

Bij een hypotheek met alleen rente maak je geen aflossingen op de lening, in plaats daarvan betaalt je de rente op maandbasis. Banken staan dit soort hypotheken alleen onder bepaalde voorwaarden toe en je moet het kapitaal op een later tijdstip aflossen van een spaar- of beleggingsrekening.

Hoeveel lenen – de werkwijze achter de hypotheek

In Nederland kun je tot meer dan 100% van de marktwaarde van je huis financieren. Dus als de waarde €200.000 is, kun je een hypotheek krijgen voor maar liefst €200.000 of meer. Zo simpel is het eigenlijk. Houd er echter rekening mee dat je een deel van je eigen geld op tafel moet leggen voor het afsluiten van een hypotheek. Dit komt met name door het feit dat er verschillende kosten verbonden zijn aan de aankoop van een woning die niet kunnen worden gefinancierd (hoewel we soms kunnen helpen). Dit zijn enkele van de kosten die je vaak uit eigen zak moet betalen:

  • Een overdrachtsbelasting die 2% van de verkoopprijs van de woning bedraagt.
  • De vergoeding voor het taxatie/waarderingsrapport
  • Regelingsvergoeding voor de hypotheek
  • Het honorarium voor de notaris
  • De 10% aanbetaling of bankgarantie

Als vuistregel geldt dat de kosten voor het kopen van een huis ongeveer 4% tot 6% van de woningprijs zullen bedragen. Mocht je hier meer informatie over willen weten dan is het altijd mogelijk om even contact op te nemen met een van onze hypotheekadviseurs.

Beleggen en hypotheken – kan dit samen?

Er zijn aanzienlijk veel mensen in ons land die vermogend zijn. Voor deze mensen kan het verstandig zijn om een hypotheek af te sluiten. Echter zal je hier wel de nodige vragen over hebben voordat je aan de slag kunt gaan. Kan ik bijvoorbeeld een huis kopen om te verhuren? Helaas is dat niet mogelijk met een ‘normale’ hypotheek. Met deze hypotheken is het niet toegestaan om je huis te verhuren. Ze zijn strikt bedoeld om er zelf te wonen.

Alleen in bijzondere omstandigheden zoals een langdurige leegstand of een overgangsperiode kun je de woning voor een beperkte periode en met toestemming van de hypotheekverstrekker verhuren. Er zijn echter speciale koop-naar-huurhypotheken. Maar de rente is altijd vrij hoog en je hebt zelf wat geld nodig om te investeren, tot 30-50%. Over deze hypotheken kunnen onze adviseurs je uiteraard altijd adviseren.

Hoe kan een hypotheekadviseur helpen om een hypotheek af te sluiten?

Zoals je wel kunt zien zijn er in Nederland nogal wat voorwaarden voor het verkrijgen van een hypotheek. Maar onze adviseurs zijn er om je te helpen de best mogelijke hypotheek voor jouw situatie te vinden. Wij kennen de weg in het labyrint van alle regelgeving omtrent de woningmarkt, met al hun eigenaardige eisen en kleine lettertjes eisen. Onze adviseurs staan je bij voor het uitzoeken van de juiste hypotheek en voor het invullen van de benodigde gegevens ter verstrekking van deze lening.

Het enige dat voor ons van belang is, is dat we jou kunnen helpen bij de aankoop van een huis. Neem contact met ons op als ook jij een hypotheek op de meest toegankelijke manier mogelijk wilt afsluiten.

Waar op letten bij een hypotheek afsluiten?

Als afsluiter hebben we een aantal handige tips die wij je mee kunnen geven voor het afsluiten van een hypotheek. Door op deze zaken te letten zorg je ervoor dat je jouw hypotheek op de beste manier kunt afsluiten:

  • Verzwijg je studieschuld niet – mocht je een studieschuld hebben dan is het geen goed idee om dit te verzwijgen. Hier kan je namelijk in problemen mee komen met de bank. Nu in de toekomst mogelijk de studieschuld onder de BKR regeling gaat vallen is het van belang dat je hier open over bent bij het afsluiten van de hypotheek.
  • Doe voldoende onderzoek – ondanks het feit dat je het liefst zo snel mogelijk je nieuwe huis koopt is het handig om het rustig aan te doen. Neem de tijd om de verschillende soorten hypotheken goed te vergelijken en ga altijd op onderzoek uit.
  • Leen wat je kunt betalen – een te hoge hypotheek afsluiten is nooit slim, dit zadelt je namelijk met een hoop schulden op. Leen dus altijd het bedrag waarvan je denkt dat je het in de toekomst terug kunt betalen en zorg ervoor dat je je aan dit gestelde bedrag houdt.